6. nap: Parallels Desktop for Mac

(Az előző blogom bejegyzései)

Winsows a Mac-en, ugyan minek? Teljesen jogos a kérdés, hiszen nem azért vesz az ember Mac-et, hogy aztán szenvedjen tovább a Windows-al. Ugyanakkor lehet jelentősége mégis, hiszen mindig van olyan program, amit sajnos csak MS környezetben tudok futtatni. Ilyen számomra a Xara Xtreme, és sajnos az IE explorer, aminek ugyan van Mac-es változata, de néha muszáj látni, hogy mit látnak mások egy-egy elkészült weboldalból. Az sem elhanyagolható tény, hogy vannak banki szoftverek, és egyéb állami alkalmazások, amit csak a Windowsra fejlesztenek. Nos, minderre nagyszerű megoldás a Parallels szoftvere.

parallels

De nem csak erre jó, akár egy linuxot is felrakhatunk, ha épp arra vágyunk. : ) Szinte egy szót sem érdemes pazarolni arra hogyan használható a cucc. Letöltöttem, feltelepíttem, minden tökéletesen egyértelmű. Elindítás után ő maga végig vezetett az XP telepítésen, ami egy adott ponttól ugyan az volt, mint bármelyik gépen. A végeredmény nagyon látványos. Egy ablakban fut a második operációs rendszer, amit full screenbe is tehetek, vagy a Coherence
nevezetű lehetőségnek köszönhetően összekeverhetem a Mac-es és az XP-s ablakokat. Ilyenkor eltűnik a háttér, ismét OSX környezetben vagyok, de az egyik ablak ilyen, a másik olyan. Természetesen fájlokat oda-vissza húzogathatok, hihetetlenül rugalmas az ügy. A Windows alsó lécét tartja csak kint az asztalon a rendszer, hogy mindent elérjek, ezt pakolhatom föl, le, jobbra, balra, ahogy tetszik. Amit nem próbáltam, de még nagyszerű lehet azoknak akik átálnak a Parallels Transporter. Ingyenes program, amivel egy komplett Windows-t át lehet küldeni a Mac OSX Parallels környezetébe. Megmarad minden file, és feltelepített alkalmazás.

Tehát: Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a cuccot, ha másért nem akkor kipróbálásra, de 2Gb memória alatt nagy pörgésre senki se számítson. Természetesen két rendszer többet eszik, mint 1.

Holden Rose