Nyár végi interjú

HOLDEN ROSE-AL (KOVÁCS ATTILA) beszélgetünk, kinek dedikált ifjúsági detektívregényeire még ma éjfélig licitálhattok. A licitekkel egy fiatal lánynak, DOROTTYÁNAK tudtok segíteni.

IMGP8877

Könyvekkel a gyermekekért:
Zenészként mennyire volt újszerű regényeket írni?

HOLDEN ROSE:
Nagyon. Most először nem kellett senkinek megfelelni, senkivel együttműködni, ami adott egy különleges szabadságot. Ez egyben nehézség is, hiszen az írás egy magányos szórakozás. Többnyire senki sincs, akivel megbeszélheted menet közben a dolgokat. A zene hálásabb, mert mikor visszahallgatod, könnyebb kívülről szemlélni a történéseket. Ráadásul, ha valakinek megmutatod, ott lehetsz vele és nézheted az arcát. Az írásnál nincs meg ez a lehetőség, vagy legalábbis nagyon furcsa lenne… Azt hiszem élvezem az említett szabadságot, de sokkal több türelemre van szükség egy könyv elkészítéséhez.

Könyvekkel a gyermekekért:
Szabadidődben milyen típusú regényeket olvasol szívesen? Van-e kedvenc alkotód?

HOLDEN ROSE:
Vannak kedvenceim, de a legkülönbözőbb stílusokban. Agatha Christie, Clive Barker, King, Wodehouse, Scalzi, Rejtő, stb. Most éppen Andy Weir-től olvasom A marsi-t, és nagyon tetszik. A készülő sci-fi ifjúsági regényemhez gyűjtök benyomásokat és Weir nagyon kellemesen ír. Szeretem a szórakoztató irodalmat, azon belül a krimikért rajongok leginkább.

Könyvekkel a gyermekekért:
Úgy vettem észre (a Könyvhéten), hogy pillanatok alatt alakult ki közted és az érdeklődő gyerekek között egy barátságos összhang.
Számomra nem kérdés, hogy értesz a gyermekek nyelvén. Ezért is fordultál az ifjúsági irodalom felé vagy más okai is voltak?

HOLDEN ROSE:
Nem egészen így történt, bár a külső szemlélő hihette ezt. Valójában nem én bánok jól a gyerekekkel, hanem ők bánnak jól velem. Kihoznak belőlem valami kedves bácsit, aki szívesen beszélget velük. Ez az egész middle grade műfaj erről szól. Egy csomó kalandról, amit annyi idősen még, talán utoljára büntetlenül megúszhattál. És most újraélheted íróként, olvasóként. Nincs stressz, nincs fojtogató elvárás, csak gyerekkor kimaxolva, ha érted mire gondolok.

Könyvekkel a gyermekekért:
Igen, abszolút. 🙂 A most licitre kínált regényekben három kisiskolás gyermek ered a bűntények nyomába. A történetek megírásának kezdetén már felépítetted magadban az egész cselekményt vagy egyszer csak elkezdenek más utakat járni a főhősök?

HOLDEN ROSE:
Először a történet vázlatát készítem el. A főhősök akkor kezdenek el élni, vagy ahogy te fogalmazol különböző utakat járni, amikor belekerülnek a szituációkba. Olyankor elkalandozhatnak a gondolatok, felmerülhet néhány érdekes nézőpont, vagy mondhatnak, gondolhatnak vicceseket a gyerekek. Nagyon igyekeztem különböző karaktereket alkotni, hogy mindannyiuknak legyen olyan feladata, amit nélküle nem tudnak megoldani a többiek.

Könyvekkel a gyermekekért:
Hamarosan érkezik a folytatás, a harmadik kötet. Beszélnél róla bővebben? Mi vár a három ifjú nyomozóra?

HOLDEN ROSE:
Az ellopott karácsony nem egy szokványos karácsonyi történet. Valójában nem is karácsonykor játszódik, hanem előtte egy héttel. A srácok ezúttal a saját bőrükön tapasztalják meg milyen, ha meglopják őket. Ezt nagyon nehezen dolgozzák fel és nagy lendülettel vetik bele magukat az ügy megoldásába. Mindennek a tetejébe, még az igazgató is megbízza őket a nyitva hagyott kémiaszertár ügyével. Látható, hogy ebben a könyvben két ügyük is lesz a kis nyomozóknak, tehát nem fog unatkozni az, aki bizalmat szavaz nekik az ősszel. Előreláthatóan novemberig megjelenik.

Köszönöm a beszélgetést és további remek regényeket kívánok!
Jakab Róbert