12. nap – A költözés

Eljött az idő és méginkább a lehetőség, hogy fáradtságot és időt nem kímélve véglegesen átköltözzek a Mac-re. Nyílván a legfontosabb dolgok a legapróbb dolgok, így a levelezzéssel kezdek, hogy a napi rutinból még véletlenül se maradjak ki.Feladat: Windows-ban leledző Thunderbird-ből Mac Mail-be áthozni a leveleket úgy, hogy a könyvtárrendszer megmaradjon, semmi ne vesszen el (gondolok itt a csatolmányokra) és ne tartson túl sokáig. Nos, ez utóbbi kivételével minden nagyszerűen sikerült. A Thunderbird könyvtárát egy az egyben copy a külső vinyóra, majd át a mac-re. A z első ötletem az volt, hogy a Mac-re is föltelepítem a Tb-t és miután fölállt. mindent átimportálok a MM-be, de az importnál úgy láttam, hogy a mappát kell neki megmutatni, így teljesen fölöslegesnek bizonyult ez a fajta művelet. Egyszerűen: Import mailboxes… aztán ő készít egy szép import mappát az almappákkal együtt és te odapakolod, ahova akarod. Ami érdekesség volt és ami valójában megvétózta a gyors átpakolást, az furcsamód egy olyan dolog volt, amire a feladatmegoldás ezen fázisán már nem számítottam. A rendben áthozott mail-ek sokkal többen voltak, mint én arra emlékeztem. Olyan levelek százait láttam viszont, amiket már rég letöröltem és a kukát is kiürítettem és a trash file-t is fölül írtam egy 0 byte-ossal. Mégis ott voltak. Az egyik fiókban pl. kb 200 levél helyett 1800-at rakott. Nos, azt hiszem ez a legkevesebb. Sokkal fontosabb, hogy ne vesszen el semmi.

A másolás közben meglehetősen belassult a gép, valószínűleg teljesen jogos lenne még egy giga memória, de ezt olvastam is itt-ott, szóval kettővel kezdődik a jóság. Szintén a másolás közben történt, hogy a Mail program mondott valamit arról, hogy ő most kilépett, de ha akarom újból elindíthatom én ezt meg is tettem, semmi nem veszett el, és nyugodtan folytathattam a munkát. Ugyanez megtörtént a Garageband-el is, ami nagy szomorúsággal töltött el, de végül, hogy semmi sem veszett el és az egész újraindulás tényleg csak pár másodpercet vett igénybe, miközben nem lassult be a gép, nem fagyott le és nem halt meg kéken, azt hiszem ez elviselhető. Bár azért jó lenne tudni, hogy miért tesz ilyet…A Mail-ben a pop3-as levelező fiók beállítása tényleg pofonegyszerű. Nem is érdemes sokat fecsegni róla. Ami érdekes, hogy nem hozta létre a send mail fiókot s a trash fiókot addig, amíg nem küldtem, vagy nem dobtam ki valamit a szemétbe. A junk-mail fiók alapértelmezettként nincs kint a baloldalon, de kitehető. Furcsa, hogy a junk jelölést és az olvasottságot nem lehet a levelek felsorolásánál módosítani, ki kell jelölni a levelet és fönt van egy gomb, amit erre rendszeresítettek. a mail küldés billentyűkombinációja is furcsa, mondhatni bonyolult: shift + alma + d

Szerintem: az átköltözés egyik gépről a másikra mindig problémás szokott lenni, de a most ért kellemetlenségek össze sem hasonlíthatóak egy sima windows outlook levél halom költöztetésével. Persze, itt az is közrejátszik, hogy eleve Thunderbird-öt használtam..

Holden Rose