Petőfi is volt gyerek

Méghozzá nem is akármilyen gyerekkora volt a híres költőnek! Az apja, jómódú üzletemberként megengedhette magának, hogy a legjobb oktatásba részesítse a gyermekeit. Így kerülhetett már 8 és fél évesen Petrovics Sándor, oly távol a szülői háztól, az egyik legjobb kisgimnáziumba, Sárszentlőrincre.

Ott aztán latint, szépírást és még egy csomó hasznos dolgot tanult. Padtársával, Sass Istvánnal gyakran jártak madarászni. Aztán felnőttek és az ifjú Petrovicsból híres költő lett, a Sass Pistából pedig Dr. Sass István (ahogy az apja is doktor volt, aztán a fia is az lett), mégis tartották a kapcsolatot, sőt István néhány rövid újságcikket is írt a költővel töltött időkről. Ezekből az írásokból láthatjuk milyen is volt Petőfi gyereknek és a jellemvonásai, valamint a gyerekkori barátságuk nagyszerű alapot nyújt egy Sherlock–Watson szerű páros megalkotásához.

A történetben szinte minden helyszín valóságos, a szereplők valóban ott voltak és találkoztak a költővel, egyedül a bűncselekmény, amit kinyomoznak a gyerekek, az nem történt meg. Vagyis, ki tudja… 🙂

 Sárszentlőrinc, Petőfi Sándor Emlékház Sárszentlőrinc, Petőfi utca – forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

200 éve született a költő, ezért 2022-ben és ’23-ban, két éven át ünnepeljük őt. Írtam egy előadást is, ahol, mint influenszert mutatom be a gyerekeknek, hiszen az volt. A 19. század elején indult a tömegkommunikáció, méghozzá a magazinok elterjedésével. Az volt a korabeli YouTube, ha lehet ilyet mondani. Az újság mindenhova eljutott és aki tudott olvasni felolvasta annak, aki nem tudott. A költő verseit megjegyezték, mint valami slágert és szájról szájra terjesztették. A népies stílusa nagyon tetszett az embereknek. Végül nagyon rövid idő alatt olyan karriert futott be, amit ma is megirigyelne bármelyik videós.

A Petőfi, mielőtt sztár lett című műsorom minden iskola és könyvtár számára elérhető!

Talán az előadás miatt jutottam eszébe Bolla Eszternek, aki a Móra kiadóMár tudok olvasni!” sorozatának főszerkesztője, hogy írhatnék a költőről egy könyvet. Ezekben az MTO-s könyvekben különböző bonyolultságú szövegeket találtok. Ez azért van így, hogy a kezdő olvasók is el tudják olvasni. Az én könyvem 3. szintű, tehát a legnehezebb fokozat, de még mindig a kezdő olvasókat célozza. Tehát a másodikos, harmadikos gyerekeket. És itt jön a kérdés: Mit lehet írni Petőfiről egy nyolc évesnek?

Itt mindenki talál magának megfelelő nehézségű szöveget!

A forradalomról, vagy a szerelemről írjak? – kérdeztem magam és mindig az volt a válasz, hogy Ne tedd! Ezekről még nem tud semmit egy másodikos. Legyen inkább egy verses történet a János vitéz stílusában a költő életéről? Ebből is látszik, hogy ipari mennyiségű rossz ötletem volt, aztán eszembe jutott, hogy írtam én már ilyen korú gyerekekről a Howard Matheu különös esetei sorozatomban. Sőt ilyen terjedelmű novellákat is írtam már. Amikor ezt megfogalmaztam magamban, már villogott is a főcím a szemem előtt:

Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai

Bemutathatnám a 19. századi sulit, az utcát, a tanár-diák viszonyt és kicsit bepillanthatnánk a költő életébe anélkül, hogy belekevernénk a felnőttkorát és a későbbi tetteit. Arról tanulnak még eleget a diákok. Ötödikben János vitéz, hetedikben a 48-as forradalom, satöbbi.

Beleszerettem az ötletbe és végül Dóka Péterrel, a Móra főszerkesztőjével ástuk bele magunkat a munkába. Miután megszületett az A csontváz óra, játékos feladatokat találtunk ki a könyvhöz valamint Oravecz Gergely rajzaival elnyerte végső formáját a kiadvány.

Könnyen felismeritek majd bármelyik polcon! 🙂

A legjobban azt szeretem ebben a kiadványban, hogy ez nem csak egy könyv. Egyben egy instant, dupla magyaróra, vagy, ha úgy tetszik, egy könyvtári foglalkozás. A történet 28.000 karakter, szóval kb. 40-45 perc alatt felolvasható. A könyvben található feladatokat pedig egyénileg és csoportban is megoldhatják a gyerekek. Érdekes szavakat tanulhatnak, furcsa helyszínekkel találkozhatnak, elfeledett tárgyak várják őket a szövegben, amikről egyenként is jókat lehet beszélgeti.

Itt tudjátok előrendelni: a Móra kiadó oldalán >>>

Fedezzétek fel az ifjú Petrovics Sándor és Sass Pista közös kalandját és vele az 1831-es sárszetlőrinci iskolát!

Petőfi Sándor is volt gyerek. Csak akkor még Petrovics Sándornak hívták, és senki sem sejtette, hogy felnőttként híres költő lesz, aki részt vesz az 1848-as szabadságharcban. A kis Petrovics még be sem töltötte a kilencet, amikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba. Padtársával, a talpraesett Sass Istvánnal életük végéig barátok maradtak.
Róluk szól ez a kitalált, kalandos detektívtörténet, amelyet valós személyek és helyszínek ihlettek.

Holden Rose