Holden, vagy Attila

Indítottam a Facebookon egy szavazást arról, hogy szerintetek az álnév vagy a valódi név használata-e a jobb, vagy elfogadhatóbb. Ez az eredeti poszt:

Amint látható, százvalahányan szavaztatok: 108 – 25 arányban a Holden Rose javára, ami azért megnyugtató! 😀

És akkor itt a konklúzió

Azt gondolom, hogy mindenkinek joga van olyan hajszínt, kalapot, autót, szakmát, felekezetet választani, amilyet csak akar. Mindenki válasszon magának olyan becenevet, művésznevet, utónevet, utódnevet, terméknevet, zenekarnevet, vegyesboltnevet, amilyet csak jónak lát. Mindenki legyen az, aki szeret lenni, vagy szeretne lenni. Mindezt abban a relációban, ha másoknak nem árt vele. Érdekes, hogy ez mennyire nehezére esik néhányunknak, és elfogadni is hasonlóan.

Ahogy én ezt megfogalmaztam magamnak az elmúlt napokban

Mielőtt elkezdek írni valamit, ott terpeszkedik előttem az üres papír. Aztán felírom a mű címét és a nevemet a jobb felső sarokba, mint egy iskolai fogalmazásnál. És ekkor, mivel ez már az írás maga, úgy azonosítom önmagam, ahogy akkor ezt jónak látom. És odahelyezem a történetet, ahova szeretném, és olyan nevet adok a szereplőknek, és olyan sorsot, és olyan örömöt, és olyan halált, ami kiszolgálja a mondanivalómat. Szabad vagyok.

Amit még megfigyeltem

Jellemzően olyan nevű emberek szavaztak a polgári nevemre, akik helyében én sem választottam volna művésznevet. Ugyanakkor volt olyan, aki az Attila mellett voksolt, de ő maga is művésznéven publikál. Ez elgondolkodtató, és újabb színeket hoz ebbe a felmérésbe.

Végül szerepeljen itt is az álnevem eredete

A Holden keresztnevet Holden Caulfield-tól kölcsönöztem, aki J.D. Salinger Zabhegyező (most már Rozsban a fogó) című regényének főszereplője. Ő az örök lázadó tinisrác, éppen olyan, mint én. A Rose-t pedig azért választottam, mert valami rövidet akartam, mint a King vagy a Cook. És nem féltem kicsit feminin érzetű vezetéknevet választani, gondolván a női (lány) olvasókra. Sokat sakkoztam még más nevekkel is, végül arra jutottam, ha Axl Rose-nak megfelel, akkor nekem is.

Olvasd el az álnevem kálváriáját >>>

Egy egész jó cikk az álnevekről >>>

Néhány világhírű író, akinek nem is ismerjük az eredeti nevét >>>

Holden Rose