Gyerekek kérdezték

Pécsvárad

Viszonylag sok gyerekkel találkozom mostanában, legalábbis ahhoz képest, mennyire csak a szobámban ülök egész nap. A könyvbemutatós felolvasások kapcsán egészen közelről figyelhetem meg a srácokat, miközben a regényemet hallgatják.
Mindennél fontosabb az ő véleményük. A szülők, tanárok, csak egy bizonyos szűrőn, az életkoruk szűrőjén keresztül képesek értékelni amit írok, de a gyerekek egyszerűen csak szórakoznak.
Ha Howard kimászik egy ablakon, akkor a kedves olvasóm csak izgul, hogy fel ne ébredjenek a szülei, és sikerüljön a küldetése. A felnőttek már teljesen mást látnak ebben. Jaj, le ne zuhanjon, meg jaj, csak az én gyerekem ki ne próbálja! Pedig ez badarság. Egy gyerek se ugrál ki az ablakon, mert látott egy Superman-es filmet, vagy lök arrébb egy teherautót, mert azt képzeli ő Kinizsi Pál. Nem gyújtanak lámpát pálcával a Harry Potter rajongók, és nem hiszik, hogy halhatatlanok, és főleg nem esznek meg minden gombát, mert mondjuk játszottak Super Mario-val.
Howard Matheu különös esetei egy krimisorozat gyerekeknek. Nem kevesebb, de semmivel se több. Olvashatóság: könnyű, kaland: ami belefér, tanulság: csak a legszükségesebb, tudásanyag: nyomokban azt is tartalmazhat. Szóval: szórakoztató irodalom. Mint a felnőtteknél.
Visszatérve: az előadásaimon, néha meglepően egyszerű, és érdekes kérdésekkel állnak elő a gyerekek, olyanokkal, ami egy felnőttnek eszébe sem jutna. Például rendszeresen kérik, hogy mind a két nevemmel dedikáljak, ami igazán érdekes. Nekem soha eszembe nem jutott volna.

Mind az öt könyv egy csomagban

Mind az öt könyv egy csomagban nagy karácsonyi kedvezménnyel!

Egy felnőtt ilyeneket szokott kérdezni:
Hogy tudsz gyerekeknek írni?
Úgy, hogy nem gyerekeknek írok. Én egy történetet írok, ami engem is érdekel, aztán egyszerűen kihagyom belőle azt, ami egy 10 évest nem izgat. Milyen színű a fal, meg az ilyeneket… Végül marad egy sztori, amiben nem nagyon marad üresjárat.

Ezzel szemben a gyerekek ilyeneket kérdeznek:

Orosháza

Mennyi idő alatt írsz meg egy könyvet? (Ugye, milyen jó kérdés?)
– Egy könyvet megírni valamivel bonyolultabb, mint azt az ember elsőre gondolná. Mert ugye, megírja az ember egyszer, aztán kijavítja egyszer, aztán előolvassa néhány jóbarát, aztán jön a szerkesztő, aki minden hibát észrevesz, aztán egy korrektor, aki a helyesírásért felel. Azonban, ha szigorúan a kérdésre koncentrálunk, hogy mennyi idő alatt készül el az első kézirat, ami maga a könyv, akkor már egyszerűbb válaszolni. Amennyiben van jó ötlet és egy használható vázlat, akkor a könyv néhány nap alatt papírra kerülhet. Egy ilyen Howard hosszúságú könyv 5-10 nap alatt elkészül. Utána még kb. két hónap, mire nyomdába kerülhet.

Igazi gyerek írta a könyvbe a gyanúsítottak listáját?
– Igen. Az első négy könyvben Grób Ella kölcsönözte Gilnek, az írnoknak a kézírását. A Hófehér kelepcében, maga Howard írja a listát, az ő kézírását Peresztegi-Szakály Bálintnak köszönhetjük.

Szeretsz írni?
– Néha igen, néha meg igen, de nehéz. Egy felnőttnek akkor van jó munkája, ha szereti amit csinál. Ellenben nem szabad azt hinni, hogy a jó munka mindig csupa tánc és vidámság. A legszebb virágoskert kertészének is oda kell tolnia a trágyát a tövekhez. Szóval, írni jó, újra és újra átírni már nem annyira. Mindezt határidőre elkészíteni pedig kemény munka, de még így is nagyon klassz.

Dorog

Mi volt az első könyv amit elolvastál?
– Őszinte leszek, nem emlékszem a könyvre, és az időpontra sem, hogy mikor olvastam. Ami biztos, hogy 8-10 évesen még nem igazán szerettem az olvasást. Ötödikes koromban kezdtem végül lapozgatós könyvekkel, aztán jött a Tarzan, és utána egy nagy ugrással Stephen King és Clive Barker, meg a többiek. Ezért nem is hiszem, hogy mindenképp olvasnia kell egy kilenc évesnek, ha nem akar. De attól még próbálkozni lehet. Beleolvasni néhány könyvbe, képregénybe, vagy elolvasni a hosszabb képaláírásokat nem árt. Véletlenül még kiderül, hogy érdekel, vagy valami hasonló… A képzeletet munkára bírni és önállóan átgondolni dolgokat, vagy a szókincsünket a minimum fölé tornászni pedig csak így lehet.

Mikor lesz megint új könyved?
– Most egy új regényt írok. A címe Holtidő, és 2017-ben jelenik meg. Ez egy kalandos történet a gőzgépek világából, ahol a zsarnok ellen felvonuló lázadók maroknyi csapata elkeseredett harcot vív a szabadságért. Közben az emberek többsége tudomást sem hajlandó venni a lumenekről, akik különleges tehetségükkel nagyban megkönnyíthetnék mindenki életét. Úgy hírlik, több a gond velük, mint a haszon, és egyáltalán nem egyértelmű, hogy jóra használják-e a képességeiket. A Császári Akadémia diákjai, az uralkodó hű szolgái, egy cselszövés útján kerülnek a lázadók táborába, ahol gyorsan fény derül néhány mindent átszövő hazugságra. May, Stew, Maurice és Jasn élete visszavonhatatlanul megváltozik, és mindenki másé is, akivel csak találkoznak. Ezen kívül várható még Howard Matheu különös esetei 6. könyve, de nem a 6. része, ugyanis a Nita, Gil és én egy novellás könyv lesz, ami 5-7 történetet tartalmaz majd. Rövid történeteket Howard világából.

Holden Rose